„HANDELSBLATT“: Nemački ekonomisti opisali šta će se dogoditi zbog odbijanja ruskog gasa – OVO NISU PREDVIDELI

Embargo na isporuke ruskog gasa će gurnuti nemačku ekonomiju u duboku recesiju, piše Handelsblat, pozivajući se na analizu pet vodećih nemačkih ekonomskih institucija.

Prema prognozama, u slučaju prestanka isporuka gasa iz Rusije, Nemačka će se suočiti sa snažnim padom BDP-a, naglim porastom nezaposlenosti i inflacijom.

Nemački kancelar Olaf Šolc i nemački ministar ekonomije Robert Habek sastali su se prošlog utorka sa predstavnicima nemačkog biznisa, prenosi Handelsblat.

Događaju su prisustvovali čelnici koncerna kao što su Erbas, BASF, Alijanc, Boš, Simens i Mercedes. Kako list primećuje, razgovaralo se i o najdelikatniji temi u ovom trenutku – o mogućnosti uvođenja embarga na uvoz ruskih energenata.

U Nemačkoj su se složili sa nedavnom odlukom EU o embargu na isporuku ruskog uglja, podseća list. Osim toga, Berlin ne poriče u potpunosti mogućnost embarga na naftu, ali velika zavisnost od ruskog gasa primorava nemačku vladu da se suprotstavi punom energetskom embargu.

U međuvremenu, pet vodećih nemačkih ekonomskih institucija sastavilo je svoju analizu situacije sa potpunim embargom na ruske energetske resurse: kako primećuje Handelsblat, rezultati ovih studija dovode Berlin u još težu situaciju. Prekid isporuke ruskih energenata poslaće nemačku ekonomiju u duboku recesiju, prema najnovijim proračunima.

Studije kažu da će energetski embargo dovesti do toga da će 2023. godine nemački BDP pasti za 2,2 odsto. Time će privreda biti oštećena za oko 200 milijardi evra, a broj nezaposlenih će se povećati za 418 hiljada ljudi. Ekonomisti su upozorili i na inflaciju koja će 2022. dostići 7,3 odsto.

Istovremeno, nemačko ministarstvo ekonomije se pre svega oslanjalo na prognozu Instituta za makroekonomiju i istraživanje tržišta, piše Handelsblat.

Prema proračunima Instituta, ako ruski gas može da se zameni za polovinu, onda će pad BDP ove godine biti 6%. Ako alternativni izvori gasa ne budu dovoljni da popune bar polovinu nemačke potražnje za gasom, onda će ekonomska šteta biti toliko ogromna da je teško izračunati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *