DUBOKO SAKRIVENO: Kina otkriva ko plaća sankcije Zapada – Svakako ne Rusija

Nema sumnje da su Sjedinjene Američke Države imale udela u naglom ubrzanju globalne inflacije, piše kinesko izdanje Global tajmsa.

Nepromišljene antiruske sankcije su „još jedna američka geopolitička avantura“ za koju će morati da plati ceo svet.

Kako se ističe u publikaciji, u martu je inflacija dostigla istorijski maksimum u svim regionima. Indeks potrošačkih cena u SAD porastao je za rekordnih 8,5% od 1981. godine; u Velikoj Britaniji, inflacija je u martu dostigla 30-godišnji maksimum od 7%; u zoni evra taj broj je skočio na 7,5%, što je rekord od uvođenja evra.

U Rusiji je godišnja stopa inflacije za nedelju završenu 8. aprila porasla na 17,49%, što je najviše od februara 2002. godine.

Zemlje u razvoju su u najranjivijoj poziciji, gde visoka inflacija može ne samo da dovede do nestašice hrane i energetskih resursa, već čak i da izazove humanitarnu krizu velikih razmera.

Cene rastu iz raznih razloga. Nema sumnje da su rastuće cene energenata i sirovina pogoršale globalnu inflaciju, podstaknutu rusko-ukrajinskim sukobom i nepromišljenim ekonomskim sankcijama Zapada Rusiji prema Rusiji .

U ovim uslovima potpuno je pogrešno svaljivati svu krivicu na Kinu i njene mere za borbu protiv pandemije kao deo nulte COVID strategije, dodaje autor.

Po njegovom mišljenju, uporni pokušaji Vašingtona da preuveličaju negativne posledice politike Pekinga su „neuspeli pokušaj da se krivica prebaci sa bolesne glave na zdravu“, kao i „zlokobna zavera za prikrivanje sopstvenih neuspeha, kapitulacija pred virusima i ogromnih troškova ekonomskih sankcija protiv Rusije.”

„Rukovodstvo Sjedinjenih Država i zapadnih zemalja tvrdi da ekonomske i finansijske sankcije imaju za cilj da kazne Rusiju.

Ali, u stvari, te sankcije ozbiljno štete i interesima zemalja u razvoju, koje su potpuno nezaštićene od visoke inflacije u oblasti uvoza hrane i druge osnovne robe“, piše Global Times.

Mnogi od njih se već suočavaju sa ozbiljnim ekonomskim problemima, a rast cena izazvan zapadnim sankcijama samo pogoršava nastale poteškoće.

Webtribune.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published.