ZASTRAŠUJUĆA PORUKA: Rusi juce uspešno lansirali najopasniju nuklearnu raketu svih vremena sa dometom od 18.000 km

Sa kosmodroma „Pleseck“ uspešno je iz silosa lansirana interkontinentalna balistička raketa „Sarmat“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Ministarstvo je saopštilo da se radi o prvom testiranju ove rakete u sklopu državnog programa.

„Juce u 15 sati i 12 minuta po moskovskom vremenu na Državnom kosmodromu ‘Pleseck’ u Arhangelskoj oblasti iz silosa je uspešno izvedena proba interkontinentalne balističke rakete ‘Sarmat’.

Postavljeni zadaci su ispunjeni u potpunosti. Na svim etapama leta potvrđene su karakteristike rakete. Ona je stigla do cilja, na poligon Kura na poluostrvu Kamčatka“, navelo je Ministarstvo.

Prema navodima Ministarstva, „Sarmat“ u odnosu na svoje prethodnike ima drastično veći dijapazon borbene opreme kako što se tiče blokova, tako i tipova, uključujući hipersoničnost.

„Nova raketa je u stanju da uništava ciljeve na velikim udaljenostima, koristeći različite pravce kretanja“, ističu u Ministarstvu. Pored toga, ona ima i jedinstvene karakteristike koje joj omogućavaju da garantovano zaobiđe sve postojeće sisteme PVO.

„Sarmat“ je danas najmoćnija raketa koja može da uništi cilj na najvećoj razdaljini i koja će značajno povećati bojevu moć ruskih strateških nuklearnih snaga, zaključuju u Ministarstvu.
Raketa je delo isključivo domaćeg vojno-industrijskog kompleksa.

Čestitke od Putina

Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je na uspešnom lansiranju i poručio da će ovaj raketni kompleks, koji nema pandana u svetu, osigurati bezbednost Rusije.

„Čestitam vam uspešnu probu lansiranja interkontinentalne balističke rakete ‘Sarmat’. To je veliki, značajan događaj u razvoju perspektivnih sistema naoružanja ruske vojske. Novi sistem ima izuzetne taktičko-tehničke karakteristike i sposoban je da nadigra sve postojeće sisteme protivvazdušne odbrane. Taj sistem nema pandana u svetu i još dugo vremena ga neće imati“, rekao je Putin tokom video konferencije.

Prema njegovim rečima, ovaj raketni kompleks će osigurati bezbednost Rusije i naterati one koji pokušavaju da joj prete – da se zamisle.

„To je zaista jedinstveno oružje koje će jačati borben potencijal naših Oružanih snaga i pouzdano će osigurati bezbednost Rusije od spoljnih pretnji. Nateraće one koji kroz ogoljenu, agresivnu retoriku pokušavaju da prete našoj zemlji da se zamisle“, istakao je Putin.

Samo jedna dovoljna da „zbriše“ teritoriju veličine Francuske

Ruska raketa RS-28 Sarmat pripada poslednjoj generaciji interkontinentalnih balističkih raketa u Rusiji

Ruska raketa RS-28 „Sarmat“ pripada poslednjoj generaciji interkontinentalnih balističkih raketa u Rusiji – samo jedna je dovoljna da zbriše Francusku, a deset takvih raketa bi potpuno uništilo Ameriku, piše komentator kineskog portala „Sina“, istakavši da je to najvrednije oružje koje Rusija poseduje.

Autor članka upoznaje čitaoce sa „neverovatnom snagom“ rakete – „Sarmat“ je težak oko sto tona, a domet rakete je najmanje 10.000 kilometara. Raketa je u stanju da nosi 16 navođenih bojevih glava, uključujući i najnovije hipersonične bojeve glave, napravljene u Rusiji, podseća komentator.

„Najmoćnija interkontinentalna raketa ruskih Oružanih snaga košta više od 70 milijardi rubalja (skoro 780 miliona evra). Američki vojnici su saopštili da je moguće presresti samo sa 500 raketa, i zahvaljujući tome ona obezbeđuje nuklearno obuzdavanje NATO-a“, navodi se u članku.

Prema njegovim rečima, raketa može da probije bilo koji sistem protivvazduhoplovne odbrane.

„Takva sila je naterala SAD da ustukne. Čak i ukoliko bude upotrebljen najmoćniji američki sistem protivraketne odbrane, to neće doneti mnogo efekta“, navodi portal.

Komentator podseća da postoje dve verzije „Sarmata“ – jedna je predviđena za Ameriku, druga za Evropu. Razlika je u masi i dometu, ali obe verzije su pogodne za nuklearne bojeve glave.

„Potrebna je samo jedna raketa da bi zemlja poput Francuske nestala sa lica Zemlje. Deset takvih raketa obezbediće potpuno uništenje teritorije veličine Amerike. Strašno je i pomisliti na sve to“, zaključuje autor članka.

RS-28 „Sarmat“ je napredni ruski sistem sa interkontinentalnom balističkom raketom na tečno gorivo. Ukupna težina rakete je oko 200 tona. Maksimalni domet leta je 18.000 kilometara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *