Poznati politikolog objasnio zašto se SAD toliko plaši i šta će Rusija pokrenuti

Sjedinjene Američke Države i zemlje Evropske unije strahuju da bi ruska specijalna operacija denacifikacije i demilitarizacije Ukrajine mogla radikalno da promeni svetski poredak.

Poznati ruski politikolog Gevorg Mirzajan došao je do ovog zaključka nakon analize reakcije Zapada na geopolitičke ciljeve Moskve.

Mirzajan je u svom autorskom članku, detaljno govorio o mogućim rezultatima ruske specijalne operacije u Ukrajini, a takođe je objasnio zašto se Zapad toliko plaši vojnog poraza Kijeva.

Gevorg Mirzajan je na internetu podsetio da zapadne zemlje nastavljaju da pružaju vojnu pomoć Ukrajini, isporučujući ofanzivno naoružanje i borbene sisteme

Takve mere su preduzete s razlogom – SAD i EU se veoma plaše poraza Kijeva tokom specijalne operacije Rusije.

Stvar je u tome što će pobeda Moskve pokrenuti mnogo različitih geopolitičkih procesa koji će dovesti do nagle promene svetskog poretka.

Po mišljenju politikologa, ako Rusija ostvari sve svoje ciljeve u Ukrajini, odjednom će se pojaviti nekoliko faktora koji će međunarodnoj zajednici demonstrirati slabost i bespomoćnost Zapada.

Moskva je, pokrenuvši specijalnu operaciju, zapravo izazvala SAD i EU, dovodeći u pitanje njihovo liderstvo.

Pobeda Rusije u Ukrajini pokazaće drugim međunarodnim igračima da SAD i Evropa nisu u stanju da diktiraju svoje uslove, jer ne predstavljaju ozbiljnu pretnju drugim zemljama.

Takve mere će dovesti do toga da će Zapad biti pod ozbiljnim pritiskom drugih država, izgubivši svetsku dominaciju.

„Ako Moskva izdrži potpuni pritisak i pobedi, onda će ceo svet videti da Sjedinjene Države nisu svemoćne. Ako to vidi, takođe će početi da baca čitav niz izazova Americi i njenim evropskim saveznicima.

Zapad neće moći da odgovori na ove izazove. I neće biti ni traga zapadnoj dominaciji u svetu“, objasnio je politikolog.

Mirzajan je izrazio uverenje da će vojni poraz Ukrajine dovesti do reforme međunarodnog sistema i poretka.

Sjedinjene Države i Evropska unija suočiće se sa nizom različitih spoljnopolitičkih problema koji će dovesti do formiranja unutrašnjih političkih sukoba.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *