Desant britanskih specijalaca na zapad Ukrajine: Stigli stručnjaci za pripremu diverzija

Najmanje dve grupe koje broje oko 20 stručnjaka za diverzije i partizansku borbu iz sastava Specijalne vazdušne službe Britanske armije desantirani su iznad Lavovske oblasti u Ukrajini, izjavio je neimenovani predstavnik ruske vojske.

Kako je rekao, pripadnici te službe smatraju se jednim od najkvalifikovanijih stručnjaka u svetu u oblsti organizacije državnih prevrata, masovnih protesta i mitinga, organizacije ubistava političkih funkcionera, vrbovanja, ali i pripreme terorističkih akata.

„To nisu obični specijalci, to su intelektualci koji u svom sastavu imaju i ideologe, takoreći profesore, a ostali su stručnjaci iz raznih oblasti“, rekao je on.

Predstavnik ruske vojske je takođe rekao i da oni obično u zonama borbenih dejstava rade pod maskom medicinskih radnika ili humanitaraca.

Specijalna vazdušna služba, skraćeno SAS, je jedinica Britanske armije, osnovana 1941. kao puk, da bi 1950. rekonstituisana kao korpus. Ova jedinica je poslužila kao model za stvaranje mnogobrojnih specijalnih jedinica širom sveta.

Vrši veliki broj funkcija među koje spadaju tajno izviđanje, protivteroristička dejstva, direktna dejstva i prikupljanje obaveštajnih podataka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *