Šta on zna a ostalima nije rekao? – Džonsonove reči o pobedi Rusije su u suprotnosti sa jedinstvenim frontom EU

Reči britanskog premijera Borisa Džonsona o ruskoj specijalnoj operaciji u Ukrajini su u suprotnosti sa jedinstvenim frontom Velike sedmorke, piše The Financial Times.

Ranije je Džonson priznao mogućnost pobede Rusije kao realnu . „Tužno je što je to realna mogućnost, naravno“, rekao je premijer na konferenciji za novinare, komentarišući ocene zapadnih obaveštajnih agencija o mogućnosti produženja specijalne operacije u Ukrajini do kraja godine i pobede Rusije.

Kako navodi The Financial Times, Džonsonove reči su u suprotnosti sa njegovom sopstvenom retorikom: pre samo nekoliko nedelja on je izrazio uverenje u pobedu Ukrajine. Takođe, kako navodi izdanje, premijerova izjava je u suprotnosti sa jedinstvenim frontom „Velike sedmorke”.

Pored toga, anonimni visoki zvaničnik EU rekao je za novine da će Džonsonova primedba razljutiti Kijev.

Rusija je 24. februara započela vojnu operaciju u Ukrajini. Predsednik Vladimir Putin nazvao je njen cilj zaštitom ljudi koji su već osam godina bili izloženi genocidu od strane kijevskog režima. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, zaključno sa 25. martom završeni su glavni zadaci prve etape – značajno su smanjili borbeni potencijal Ukrajine.

Glavni cilj u ruskom vojnom resoru je oslobođenje Donbasa. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je 19. aprila najavio početak sledeće faze specijalne operacije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *