Ruski ATGM „Kornet“ je u stanju da probije oklop američkog „Abramsa“ sa udaljenosti od 8 kilometara

Sjedinjene Države su priznale nemogućnost zaštite svojih tenkova od ruskog ATGM Kornet.

Uprkos činjenici da su SAD donedavno nazivale tenk M1 Abrams najboljim teškim borbenim vozilom koje je sposobno da izdrži udare savremenih tenkova, ispostavilo se da ruski ATGM Kornet ne ostavlja nikakvu šansu ovom oklopnom vozilu.

Sa udaljenosti od 8 kilometara ruska raketa ovog sistema prodire u oklop tenka i gotovo garantovano ga uništava. Ovu informaciju su objavili stručnjaci američkog izdanja „The National Interest“.

Ključna karakteristika ruskog ATGM Kornet je prisustvo tandem kumulativne jedinice. Ovo omogućava probijanje ogromnog sloja oklopa.

„Kompleks je projektovan sa tandem kumulativnom bojevom glavom. Ima poboljšani dizajn u kome su dva punjenja odvojena raketnim motorom. Ovo značajno razlikuje ATGM od njegovih zapadnih konkurenata, gde se punjenja nalaze jedno za drugim. Prednost Kornetovog dizajna punjenja je u tome što lokacija motora omogućava povećanje žižne daljine drugog punjenja “, navodi National Interest.

Ruski kompleks se može uporediti sa američkim ATGM Javelin, međutim, za razliku od američkog analoga, ruski kompleks je mnogo efikasniji. S tim u vezi, ovaj ATGM je veoma popularan u drugim zemljama.

Leave a Reply

Your email address will not be published.