Rusi počeli serijsku proizvodnju najnovijeg PVO sistema S-500

Rusija je već počela serijsku proizvodnju najnovijeg PVO sistema S-500 (prometej), izjavio je danas Jan Novikov, generalni direktor koncerna Almaz-Antej.

On je za časopis „Nešenel difens“ (National Defence) rekao da je serijska proizvodnja sistema S-500 organizovana korišćenjem najnovijih dostignuća domaće nauke i tehnike, prenosi agencija RIA Novosti.

Novikov je ukazao da borbene mogućnosti tog sistema znatno prevazilaze mogućnosti ranije kreiranih protivvazdušno-raketnih sistema. Istakao je da će S-500 postati osnova ruskog vazdušno-kosmičkog odbrambenog sistema i da će biti isporučen vojsci u postavljenom roku.

S-500 „prometej“ pripada novoj generaciji PVO sistema zemlja–vazduh. Reč je o univerzalnom kompleksu za presretanje na velikim daljinama i na velikim visinama, sa povećanim mogućnostima za protivraketnu odbranu.

Perspektivni sistem je sposoban da uništi ne samo balističke, već i aerodinamične ciljeve (avione, helikoptere), kao i krstareće rakete. Radijus uništenja je oko 600 kilometara.

U pogledu svojih karakteristika, S-500 će značajno nadmašiti sisteme S-400 Triumf i njegovog američkog konkurenta Patriot PAC-3.

Ono što je verovatno već sada izvesno jeste da sistem S-500 Prometej nema ulogu da zameni i vremenom izbaci iz upotrebe sisteme S-400 Triumf i druge srodne sisteme, već naprotiv, da ih nadopuni i da, ako hoćete, komanduje združenim raketnim sastavima

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *