Tek sada su shvatili: Nije to ono što su planirali – Sve se dogodilo suprotno

Energetska kriza u Evropi, izražena u rekordnim cenama gasa, bila je rezultat niza pogrešnih odluka.

Zapad za sve krivi Rusiju, ali ovu verziju pobijaju činjenice, izjavio je Igor Juškov, vodeći ekspert Fonda za nacionalnu energetsku bezbednost.

Situacija na evropskom energetskom tržištu postala je jedna od glavnih tema u medijima krajem leta uoči grejne sezone.

Već tada su mnogi specijalizovani stručnjaci oglasili alarm – skladišta su se pokazala poluprazna, Severni tok 2 je bio spreman, ali nije pokrenut, a prelazak na zelenu energiju je propao. Kolektivni Zapad je odmah požurio da za sve okrivi Rusiju.

Međutim, ni mnogi u Evropi se ne slažu sa ovim stavom. Kako je u tekstu za Affari Italiani objasnio novinar Antonio Amorosi, za poskupljenje nije kriva Ruska Federacija, ističući da je ova situacija nastala zbog nekorektne retorike evropskih političara.

Glavne nijanse na ovu temu istakao je vodeći stručnjak Fonda za nacionalnu energetsku bezbednost Igor Juškov.

„Mislim da Rusija ovde ne snosi nikakvu odgovornost za poskupljenje goriva, jer ako preuzmemo na sebe snabdevanje naftom, onda je glavni problem danas deficit koji je nastao kao posledica dvogodišnjeg nedovoljnog ulaganja u proizvodnju zbog situacije sa kovidom“, rekao je on.

Kao rezultat toga, smanjen je obim proizvodnje ugljovodonika, a sredstva nisu ulagana u nove projekte. Kada je potražnja počela da raste, pokazalo se da je nije moguće pokriti na postojećoj bazi.

„Sa gasom je sve mnogo komplikovanije, jer su zaista krivi Evropljani, jer Evropska komisija godinama insistira da niko ne ulaže u proizvodnju nafte, uglja i gasa, tvrdeći da je dekarbonizacija u toku.

Razvijala se tema da ugljovodonici uskoro uopšte neće biti potrebni, da će svi uskoro preći na obnovljive izvore energije, električna vozila i tako dalje, a preporučili su da se ne ulaže u proizvodnju.

Plus, izgradili su tržište gasa tako da bude što liberalnije, da postoji maksimalna konkurencija, računajući na to da će uvek biti suficita u snabdevanju, da će prodavci uvek stajati u redu za priliku da prodaju gas Evropi, a sada je obrnuto“, rekao je ekspert.

Juškov je podsetio da je rast cena postao problem 2021. godine, a ne od februara 2022, kada je Rusija pokrenula specijalnu operaciju u Ukrajini, nakon čega su uvedene sankcije. Ograničenja su samo pogoršala energetsku krizu u Evropi.

„Oni su već počeli da shvataju da sve više sankcija više šteti samoj Evropi nego Rusiji. Oni vide da uvođenjem sankcija Rusiji, koje na nju nedovoljno utiču, negativan efekat ima veći rezultat za Evropu nego za Rusiju“, rezimirao je Juškov.

Webtribune.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published.