Dmitrij Medvedev o odlasku stranih kompanija iz Rusije – Zažaliće jer smo im spremili žestoku odmazdu

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev govorio je o odlasku stranih kompanija iz Rusije, rekavši da Rusija nikoga nije proterala i da će ih rado vratiti, ali treba da imaju na umu da niko nije nezamenljiv.

„Nismo oterali goste, biće nam drago da se vrate. Ponekad se zaista vrate. Ali oni moraju da izvuku najozbiljniju lekciju – moramo da poštujemo svoja pravila i principe. I zapamtite da ne postoje nezamenljivi“, napisao je na svom Telegram kanalu.

Strane kompanije koje su požurile da napuste Rusiju zbog „paklenih sankcija” očigledno su se predomislile, bojkoti Zapada „nisu stvarni”, pošto je neto profit za poslovanje mnogo otporniji od političkih slogana, rekao je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev.

„Neke od stranih kompanija koje su toliko žurile da napuste Rusiju zbog „paklenih sankcija“ izgleda su se predomislile par meseci kasnije. Sve je kako smo očekivali: odlazim zauvek, do večere! Ispostavilo se da svi ti bojkoti i zaključana vrata nisu bili stvarni, jer u rubljama i drugom novcu takve glasne izjave su bezvredne“, napisao je Medvedev na svom Telegram kanalu.

Medvedev je napomenuo da proizvođači i prodavci odeće, obuće i nameštaja, kozmetike i proizvoda za higijenu, građevinske i popravke, baštenskog alata i brze hrane sada izražavaju želju da ponovo otvore svoje prodavnice u Rusiji.

„Postaće za njih posebno strašno kada se paralelni uvoz pojavi. Rusija je ovlastila trgovce na malo da uvoze proizvode iz inostranstva bez dozvole vlasnika robne marke. Tada možete kupiti šta god želite, zaobilaženjem zvaničnih distributera. A kada ovaj uvoz postane realan, generalno je poguban za firme koje su otišle iz Rusije, profit ide mimo matičnih kompanija, a cene za kupce su mnogo niže“, napisao je Medvedev, komentarišući odluku stranih kompanija da napuste rusko tržište.

„Rusija to ranije nije radila, poštujući interese stranih brendova u našoj zemlji, ali pošto su nam to uradili neka se ne vređaju. Sada će sve biti drugačije. Ogoljena računica“, dodao je on.

On je rekao da će se mnoge strane kompanije teško vratiti u zemlju, domaći biznisi su spremni da uspostave punu supstituciju uvoza, zemlja ima dovoljno svojih stručnjaka, a njihova podrška je prioritet.

Zapadne zemlje su uvele višestruke sankcije kao odgovor na specijalnu operaciju Ruske Federacije za denacizaciju i demilitarizaciju Ukrajine.

Jedan broj kompanija najavio je povlačenje sa ruskog tržišta i zatvaranje proizvodnih pogona u zemlji.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov napomenuo je da su kompanije koje odbijaju da rade sa Rusijom to učinile pod snažnim pritiskom, ali će Rusija rešiti sve probleme sa ekonomijom koju Zapad stvara.

Webtribune.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *