Sohu: Rusija može da koristi tajni adut u vojnoj konfrontaciji

Rusija ima na raspolaganju tajni adut koji, ako bude potrebno, može da se iskoristi u borbi protiv SAD. Ove zaključke iznose kineski vojni analitičari.

Poslednjih meseci odnosi Rusije i Sjedinjenih Država bili su na jednom od najnižih nivoa u njihovoj istoriji. U tom kontekstu, američki političari nastoje da pojačaju pritisak na protivnika. Oni ne samo da pooštravaju sankcije Ruskoj Federaciji, već su pojačali i vojnu aktivnost na njenim granicama.

Međutim, prema mišljenju stručnjaka iz NR Kine, Rusija ima na raspolaganju jak adut koji može da preokrene tok američko-ruske geopolitičke konfrontacije. Ovo prenosi kineski Sohu.

„Rusija ima jak adut koji nikada ranije nije korišćen“, kažu kineski analitičari.

Ako govorimo o jakom adutu Rusije, kome Rusi još nisu pribegli, prvo što nam pada na pamet je nuklearno oružje. Ovaj adut je zaista jedan od asova u ruskom špilu karata, ali je previše moćan, a njegova igra može dovesti do negativnih posledica po sve strane.

Međutim, Ruska Federacija ima još jednog asa, a to je protivsatelitsko oružje. Karakteristike ovog oružja se čuvaju u najstrožijoj tajnosti.

Nije tajna da američka vojska u velikoj meri zavisi od elektronskih sistema ugrađenih u njeno oružje. Za normalno funkcionisanje sve ove elektronike potreban je pristup globalnom sistemu pozicioniranja GPS. Ako se satelitski signal izgubi iz bilo kog razloga, onda će SAD imati ogromne probleme.

Država će, zajedno sa čitavom svojom ogromnom vojnom mašinom, biti vraćena nekoliko decenija unazad. Kina smatra da ruska vojska ima priliku da priredi slično neprijatno iznenađenje za SAD.

„Problemi sa GPS-om će se negativno odraziti na celokupnu američku ekonomiju i decenijama oslabiti međunarodni status Sjedinjenih Država“, navode stručnjaci iz Kine.

Prošlog novembra, ruska vojska je izvela uspešan antisatelitski test koji je onesposobio sovjetsku letelicu Kosmos-1408. Veruje se da i najnoviji protivvazdušni sistem S-500 Prometej ima anti-satelitske sposobnosti.

„Ne bi bilo preterano reći da je većina američkih satelita ranjiva na ruske rakete“, smatraju analitičari Sohua.

Ali malo je verovatno da će Ruska Federacija direktno oboriti američke satelite, a da ne bude u otvorenoj vojnoj konfrontaciji sa Sjedinjenim Državama.

Postoji mišljenje da Rusija svojom opremom za elektronsko ratovanje može ometati GPS signale i tako, bez značajnijih rizika za sebe, zakomplikovati poziciju neprijatelja.

Štaviše, ovo može omogućiti Ruskoj Federaciji da konačno i neopozivo pokrene borbu protiv Sjedinjenih Država u svoju korist.

„Nesumnjivo, rusko antisatelitsko oružje je stvarno i predstavlja ozbiljnu pretnju za SAD i NATO“, dodali su kineski analitičari.

Webtribune.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *