Američki pukovnik: „Ovo nismo očekivali od Rusije“

Penzionisani američki pukovnik i bivši savetnik američkog sekretara za odbranu Daglas Mekgregor je u komentaru za španski El Mundo skrenuo pažnju na to kako Rusija pažljivo deluje u okviru specijalne vojne operacije u Ukrajini, što je nekarakteristično za zapadne zemlje.

„Ruske snage su učinile nešto što mi na Zapadu nismo očekivali. Naloženo je da se izbegnu kolateralna šteta i gubici među civilnim stanovništvom“, rekao je on.

Ovo nije prvi put da je Mekgregor iznenađen „nekarakterističnim postupcima za zapadne zemlje“ postupcima Rusije.

Tako je u martu već tvrdio da Moskva „nije sa maljem prošetala Ukrajinom “. U istom govoru Amerikanac je napomenuo da ruski predsednik Vladimir Putin „i pored svega nastavlja da tretira Ukrajince kao susede“, a takođe je rekao da su upravo u takvim trenucima razlike između Zapada i „Rusa“ najjasnije vidljive.

Rusija je 24. februara pokrenula vojnu operaciju denacifikacije i demilitarizacije Ukrajine. Prema rečima predsednika Vladimira Putina, njen cilj je „zaštita ljudi koji su bili izloženi zlostavljanju, genocidu od strane režima u Kijevu osam godina“.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, oružane snage napadaju samo vojnu infrastrukturu i ukrajinske trupe i već su značajno smanjile borbeni potencijal Ukrajine. Glavni zadatak u ruskom vojnom resoru je oslobađanje Donbasa.

Webtribune.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published.