Lavrov: Amerikanci šire NATO radi osvajanja teritorija – Šta će im vojna baza na Kosovu?

Ekspanzija NATO nema ništa zajedničko sa ispunjenjem njegovih statutarnih ciljeva. To je osvajanje teritorija koje prelaze pod američku komandu u uslovima jačanja i pokušaja da se ovekoveči unipolarni svet – ocenio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

U nastavku je otkrio: „Između delegacija Rusije i SAD vođeni su pregovori. Ja sam razgovarao sa Entoni Blinkenom. Naš tim je putovao u Severnoatlantsku alijansu gde samo prezentovali sporazum tada u kontekstu Rusija-NATO. Pregovori su pokazali da niko od njih nije pokazao želju da uzme u obzir naše zakonite interese u oblasti bezbednosti.

– Mi smo im govorili: «Dragi prijatelji, to je direktno na našim granicama». Predsednik Rusije Vladimir Putin je više puta javno govorio da su neposredno došli do «praga» uprkos našim molbama, izjavama i upozorenjima. Jednostavno su se približili i nemaju nameru da bilo šta promene. Kažu da to nije protiv nas i da našoj bezbednosti ništa ne preti. Kako da to cenimo?

– Oni se sad aktivno «udvaraju» Indiji. Žele da je, po svaku cenu, uvuku u svoj format. Premijer Belike Britanije Boris DŽonson putovao je tamo, a pre njega tamo su bili i američki zvaničnici. Prvi zamenik državnog sekretara Vendi Šerman javno je (bez imalo stida) izjavila: SAD obavezno moraju «pomoći» Indiji da razume šta joj je neophodno za njenu bezbednost. I to nije rečeno nekoj sitnoj ostrvskoj zemlji, već velikoj civilizaciji. Nešto slično kažu i Kini, navodno treba da im «objasne» koja će kazna uslediti ako Peking bude podržavao Rusiju.

Pri tom, dodao je Lavrov, kada SAD iznenada pomisle da je na desetine i više kilometara ugrožen njihov interes, bilo da je reč o Jugoslaviji, Iraku ili još ponegde na Bliskom Istoku, oni bez razmišljanja, bez bilo kakvih pravnih napora i pokušaja da pogledaju norme međunarodnog prava i Povelju UN, šalju vojsku i bombarduju civilne objekte. Onako kako je to bilo u Beogradu: mostove, putničke vozove, zgradu televizije.

– Bivši premijer Velike Britanije Toni Bler rekao je da «to nije televizija, već organ agresivne srpske propagande». Sada isto tako predsednik Francuske EmanuelMakron ne izdaje akreditacije televiziji Raša tudej i Sputnjiku da prisustvuju pres-konferencijama u Jelisejskom dvorcu, govoreći da oni nisu mediji, već «instrumenti propagande».

– Ovi maniri, navike i trikovi su duboki. Irački Mosul i sirijsku Raku su sravnili sa zemljom. Tamo su nedeljama ležali nepokupljeni leševi. I sve što se dešava preko okeana, pretnja je za bezbednost Sjedinjenih Američkih Država. A Kosovo su pretvorili u najveću vojnu bazu na Balkanu (možda i ne samo na Balkanu). I niko nema nameru da je skloni. Kao «razlog» se navodi «nestabilnost» koju je navodno Slobodan Milošević izazvao u tom regionu, progoneći kosovske Albance.

– Još jednom ističem: oni misle da imaju pravo da svoju bezbednost brane svugde gde im se prohte, a nama oduzimaju pravo da zaštitimo sopstvene granice i teritorije, tamo gde žive Rusi koje godinama ugnjetavaju i izlažu bombardovanjima, iživljavanjima i ukidaju im pravo na jezik, kulturu i tradiciju.

Eto u čemu je problem: nepopravljiva ubeđenost u vlastitu ispravnost i ekskluzivnost.

– Postoji termin – «exceptional nation» koji jednako koriste i demokrate i republikanci. Osećaj vlastite superiornosti budi neka sećanja, posebno sada kada su rusofobija i pravi rasizam prema ruskoj kulturi na najvišem nivou. Premijer Kanade DŽastin Trudo nedavno je izjavio: «treba kazniti Putina i sve koji ga podržavaju». I dodao da «neće platiti samo Rusija, već i svi Rusi za ono što se dešava».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *