The Washington Post: Cene hrane u SAD rastu brže nego ikad za proteklih 40 godina

U Sjedinjenim Državama cene bezmalo svih vrsta hrane rastu brzinom koja nije viđena od ranih 1980-ih – objavio je The Washington Post.

Ovaj list je jedno od ključnih glasila američkih vladajućih liberala, ali ipak navodi:

„Početkom nedelje, fjučersi na kukuruz na čikaškoj berzi su premašili 8 dolara po bušelu, što je rekordno visoko za celu poslednju deceniju“.

u Kaliforniji, gužve na granici sa Meksikom…

Američki stručnjaci očekuju dalja poskupljenja goveđeg, svinjskog i živinskog mesa i nekih vrsta ribe, jer 60 odsto troškova vezanih za stočarstvo otpada na hranu za životinje.

Ističe se da će na cenu mesa uticati i poskupljenje đubriva «zbog dešavanja u Ukrajini».

Amerikanci se od 26. marta žale na «naglo povećanje cena hrane».

A do njega dolazi i zbog povećanja cena gasa i nafte zbog antiruskih sankcija, što je uticalo na logistiku i poljoprivredu.

Sjedinjenim Državama su od 22. marta počeli da „hakuju” benzinske pumpe zbog visokih cena goriva. Kako je saopštila policija, osumnjičeni su na pumpe priključili „pulzatore“, sposobne da regulišu cenu i tankovanje benzina. Tako su neki uspevali da kupe galon goriva za svega nekoliko centi.

Milioner i bivši kandidat za gradonačelnika Čikaga, Vili Vilson, donirao je 18. marta sugrađanima besplatni benzin u vrednosti od 200.000 dolara, zbog čega su se u formirali kilometarski redovi ljudi koji su želeli da dobiju besplatno gorivo.

Predsednik SAD je 8. marta uveo zabranu na sav uvoz gasa i nafte iz Rusije. Istovremeno je priznao da će posledice takvih sankcija pogoditi i same SAD u kojima su cene benzina već dostigle istorijske maksimume, a procenjuje se da će nastaviti da rastu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.