UDARNO: Rusija i Belorusija formiraju savez suverenih država

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je da Minsk i Moskva formiraju savez suverenih država, kome bi u budućnosti mogle da pristupe i druge republike bivšeg SSSR-a.

On je takođe istakao da je Belorusija spremna na saradnju s Rusijom u svim pravcima.

„Zahvaljujući vama (saradnji regiona) imamo ovakvu saradnju i pokušavamo da izgradimo jedinstvenu Saveznu državu na novim principima, kako se niko ne bi našao uvređen i kako bi se razvijale suverene, nezavisne države – Belorusija i Rusija.

Tom savezu će se, siguran sam, priključiti i druge republike bivšeg Sovjetskog Saveza“, prenela je Lukašenkovu izjavu beloruska agencija „Belta“.
Lider Belorusije je prilikom sastanka u Minsku sa gubernatorom Voronješke oblasti u Rusiji Aleksandrom Gusjevom, istakao da ruski regioni pokazuju veliku zainteresovanost za razvoj saradnje sa Belorusijom.

Rusija i Belorusija potpisale su sporazum o osnivanju Savezne države 8. decembra 1999. Do 20. godišnjice potpisivanja ovog dokumenta formirana je radna grupa za izradu industrijskih smernica.

Moskva i Minsk su ih zatim preformatirali u savezne programe za integraciju. Većina je isplanirana do 2025. godine, a neke do 2027. godine. I u Moskvi i Minsku više puta su naglašavali da saveznim programima nedostaju politička pitanja vezana za gubitak suvereniteta.

Belorusija spremna za saradnju u svim pravcima

Lukašenko je još izjavio da je Minsk spreman da obezbedi Rusiji svu potrebnu tehniku, u uslovima odlaska s ruskog tržišta zapadnih kompanija.

„Beloruske kompanije spremne su da Rusiju opskrbe svom tehnikom, posebno u uslovima odlaska iz zemlje zapadnih kompanija“, istakao je lider.

Kako je naglasio, Belorusija je svojevremeno stavila akcenat na sopstvene mogućnosti u razvoju industrije i, kako je vreme pokazalo, nije pogrešila.

„Kod nas pitanje zamene uvoza (u trenutnim uslovima zapadnih sankcija) nije tako goruće kao u Rusiji.To je zato što su se suviše nadali: Nemci su dobri, Amerikanci takođe, imaju sve najbolje. Tako su uvozni proizvodi bili tri puta skuplji, a sada ih uopšte nema. Eto do čega je dovela ta praksa orijentisanja na partnere. To su takvi partneri koji dok te ne bace na kolena, neće popustiti. Zbog toga smo spremni da u bilo kom trenutku i bilo kom pravcu sarađujemo sa Rusijom“, ocenio je Lukašenko.

Podsetimo, Rusija je 24. februara pokrenula specijalnu vojnu operaciju s ciljem demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine nakon čega su usledile najoštrije do sada sankcije Zapada. Na udaru sankcija se našla i Belorusija koju Zapad optužuje da pomaže Rusiji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *