A sada ono što svi kriju: Rusija od početka rata zaradila 63 milijarde evra – Najviše para stiglo iz EU

Od početka rata u Ukrajini prihodi Rusije od izvoza fosilnih goriva procenjeni su na 63 milijarde evra, javlja Anadolu Agency (AA).

Zemlje članice Evropske unije, Kina i druge zemlje u poslednja više od dva meseca platile su Rusiji oko 63 milijarde eura za fosilna goriva, pokazuju novi podaci organizacije Centar za istraživanje energije i čistog vazduha (CREA).

Prema detaljnom praćenju ruskih isporuka nafte, gasa i uglja, kombinacija kontinuiranog uvoza nafte i gasa i visokih cena goriva rezultirala je da ruski prihodi budu značajno veći u odnosu na prethodne godine.

Nemačka je, sa iznosom od 9,1 milijardi dolara, bila najveći kupac ruske nafte i gasa tokom prva dva meseca od početka rata u Ukrajini, dok je Italija platila 6,9 milijardi evra.

Kina je ostvarila uvoz od ukupno 6,7 milijardi, a slede Holandija sa 5,6 milijardi, Turska sa 4,1 milijardu evra i Francuska sa 3,8 milijardi evra.

Evropska unija je odgovorna za 71 posto ukupnog prihoda Rusije od nafte, gasa i uglja, plativši oko 44 milijarde evra za ove energente od početka rata u Ukrajini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *