Rusija se spremala: Sve je ovo potpuno iznenađenje za Zapad

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je neuspeh ekonomskog blickriga koji je Zapad vodio protiv Rusije. Politikolog Andrej Kortunov govorio je o razlozima neuspeha SAD i Evropske unije.

U okviru sastanka o ekonomskim pitanjima održanog 18. aprila, šef države je konstatovao negativan uticaj zapadnih sankcija na ekonomiju zemlje.

Međutim, nigde nisu postigli svoj cilj. Prema rečima Vladimira Putina, ograničenja uvedena Rusiji nisu uspela da izazovu kolaps bankarskog sistema, nestašicu robe i paniku na tržištima.

Štaviše, sankcije su pogodile same inicijatore pritiska na Rusku Federaciju, potvrđujući time neuspeh strategije ekonomskog blickrig-a.

Andrej Kortunov, generalni direktor Ruskog saveta za međunarodne poslove, podelio je svoje mišljenje o neuspehu Zapada i otpornosti Rusije na neviđeni niz sankcija.

Pre svega, primetio je ekspert, neuspeh SAD i Evrope je zbog toga što se Rusija pripremala za takav razvoj događaja i to veoma energično. I pored toga što nije moguće sve predvideti, Moskva je blagovremeno preduzela odgovarajuće mere.

Pored toga, Ruska Federacija ima značajno iskustvo u odupiranju sankcijskom pritisku, koje se stalno dopunjuje i poboljšava.

„A najvažnije je, po mom mišljenju, da sankcije mogu biti efikasne kada su univerzalne. Odnosno, kada im se pridruže sve zemlje sveta, kao što je bio slučaj, na primer, sa Južnom Afrikom.

Sada vidimo da svi imaju drugačiji stav prema antiruskim ograničenjima i to značajno umanjuje njihovu efikasnost“, rekao je Kortunov.

Istovremeno, specijalista je uveren da je za Zapad sposobnost Rusije da obuzda tako moćan juriš bila potpuno iznenađenje.

I Amerikanci i Evropljani su verovali da će se događaji razvijati po potpuno drugačijem scenariju, ali nisu uspeli. Ipak, dodao je politikolog, posledice potpuno propalih sankcija u Ruskoj Federaciji će se osećati još neko vreme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *