Britanski analitičar predviđa podelu sveta na dva zaraćena bloka

Britanski kolumnista Lijam Haligan predvideo je podelu sveta na dva zaraćena ekonomska bloka u bliskoj budućnosti. Ovo mišljenje je izneo u članku za The Telegraph.

Haligan je rekao da bi nova runda konfrontacije između Rusije i SAD mogla da podeli svet na dva rivalska bloka i da stavi tačku na eru globalizacije.

„Kada je Zapad isključio ruske banke iz SVIFT sistema, kineski UnionPay je bio taj koji je uskočio da pomogne Rusiji u protoku trgovine i inostranih plaćanja“, napisao je on.

Analitičar je rekao da su tokom sovjetske ere svi naftovodi i gasovodi bili koncentrisani u pravcu Evropske unije .

Sada, kako je Haligan objasnio, Rusija diverzifikuje izvoz i gradi energetske autoputeve ka azijskim tržištima kako ne bi zavisila od EU.

Osim toga, ekspert je podsetio da će Kina ovog leta biti domaćin 14. samita grupe BRIKS, koja uključuje pet zemalja: Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku.

On je napomenuo da ove zemlje već danas rade na stvaranju platnih sistema, rejting agencija i ključne finansijske infrastrukture autonomne od Zapada.

Ranije je Frank Furedi, kolumnista britanskog izdanja Spiked-a, odbacio mogućnost hladnog rata. Prema njegovom mišljenju, zemlje Zapada više nemaju takvu ulogu kao u stara vremena.

Leave a Reply

Your email address will not be published.