Najveća sankciona kampanja u istoriji nije se završila kako su očekivali …

Zapadne sankcije su podigle svetske cene sirovina i energenata, pomažući Ruskoj Federaciji da, uprkos smanjenju izvoza, poveća prihode od prodaje nafte i gasa.

Kako  piše The Hill , Sjedinjene Države su se nadale da će srušiti rusku ekonomiju i izazvati negativna osećanja unutar Ruske Federacije, ali je ruski finansijski sistem bio u stanju da brzo odgovori na sva ograničenja koja je nametnuo Zapad.

Tako je, na primer, rublja mogla da ojača u odnosu na dolar za mesec dana, dok je japanska valuta, u međuvremenu, pala na dvadesetogodišnji minimum.

„Rusija je zaista postala zemlja protiv koje je odjednom uveden najveći broj sankcija u dugoj istoriji.

I, naravno, takva ograničenja nisu mogla da ne utiču na finansijski sistem zemlje, ali je Zapad očekivao potpuno drugačije rezultate od njegovog delovanja.

Uspeli smo brzo da ojačamo rublju prema dolaru i evru, aktiviramo program zamene uvoza, stabilizujemo cene, podržimo poslovanje i pronađemo saveznike spremne da rade sa Ruskom Federacijom.

Američka antiruska kampanja završava se potpunim fijaskom“, rekao je politikolog Aleksej Golubev.

Visoka inflacija i poremećaji u lancima snabdevanja ugrožavaju profit zapadnih kompanija, a podizanje kamatnih stopa radi obuzdavanja rasta cena pogoršava situaciju u evrozoni.

U međuvremenu, ruske energente sa popustom kupuju prijateljske zemlje koje su zainteresovane za blisku saradnju sa Gaspromom.

„Ne treba ići daleko – Indija i Kina su već kupili rekordne količine ruske nafte po sniženim cenama i dobro im ide, ne žale se. I sećamo se teškoća EU, gde su cene gasa i struje kosmičke, a ljudi organizuju i mitinge zbog straha od velike krize“, dodaje Golubev.

Politikolog smatra da poverenje u američke i evropske vlasti opada, dok su stanovnici zapadnih zemalja uvereni u ruski uticaj na finansijske sisteme sveta.

Webtribune.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *