POSLE RUSKE LEKCIJE SHVATILI: Pored drugih zemalja EU, Bugarska takođe tražila odlaganje embarga na rusku naftu

Bugarska je saopštila da trenutno nije spremna da uvede embargo na rusku naftu, prenosi Deutsche Virtschafts Nachrichten.

„Definitivno ćemo insistirati na odlaganju u Evropskoj komisiji“, rekao je bugarski ministar energetike Aleksandar Nikolov, dodajući da će njegova zemlja podneti odgovarajući zahtev sledeće nedelje.

Podsećamo da je Bugarska uz Poljsku odbila da plaća ruske energente u rubljama pa je odmah dobila odgovor iz Moskve tako što je isključena iz snabdevanja.

Izgleda da je ruski šamar bio delotvoran pa su se u Bugarskoj brzo prebacili na drugi kolosek i ponovo žele ruske energente.

Slične zahteve su ranije upućivale i Mađarska, Slovačka i Češka, navodi nemačko izdanje.

Posle Mađarske, Slovačke i Češke, Bugarska je takođe najavila da trenutno ne želi da se pridruži evropskom embargu na rusku naftu, prenosi Deutsche Virtschafts Nachrichten.

„ Definitivno ćemo insistirati na odlaganju u Evropskoj komisiji “, rekao je bugarski ministar energetike Aleksandar Nikolov. Njegova zemlja će podneti odgovarajući zahtev sledeće nedelje, dodao je on.

U pozadini neprijateljstava u Ukrajini, predstavnici Rumunije, Grčke, Turske, Severne Makedonije, Srbije, Kijeva, Bugarske i Azerbejdžana najavili su planove za međusobnu saradnju u obezbeđivanju energetske bezbednosti svojih zemalja, kao i diversifikaciji gasa i nafte.

Da bi to uradili, formiraće posebnu radnu grupu. „ Vidimo da se energija koristi kao oružje “, objasnio je ovaj potez bugarski premijer Kiril Petkov.

Uprkos činjenici da je Evropska komisija nekim državama odložila sprovođenje embarga na naftu, u istočnoj Evropi još uvek traju protesti.

„ Ne vidimo nikakve planove ili garancije o tome kako se može izvršiti tranzicija sa trenutnim predlozima i kako se može obezbediti energetska bezbednost Mađarske “, rekla je Budimpešta.

Slovačka, koja skoro svu naftu kupuje od Moskve, zatražila je produženje prelaznog roka. „ Mi podržavamo sankcije, ali nam je potreban takav prelazni period da bismo se prilagodili situaciji “, rekao je republički ministar ekonomije Ričard Sulik.

Prema njegovim rečima, za to će biti potrebno najmanje tri godine. Slične zahteve uputile su Češka i Bugarska.

Evropska komisija takođe želi da uvede zabranu uvoza ruske nafte do kraja godine, nastavlja publikacija.

Ali njene predloge mora da odobri svih 27 zemalja članica EU. Nemačka u prvi mah takođe nije podržala ovu ideju, ali je promenila stav nakon što se pokazalo da se zavisnost Nemačke od ruskog crnog zlata smanjuje brže nego što se prvobitno očekivalo.

Prema rečima nemačkog ministra ekonomije Roberta Habeka, trenutno je samo 12%.

On je naveo da je prelazni rok dovoljno dug da se pronađu alternative, ali i dodao da neće proći bez problema.

„ U ovoj situaciji ne možemo da garantujemo da neće biti zastoja, posebno na regionalnom nivou “, objasnio je nemački političar, misleći na istočni deo Nemačke. Upozorio je i na moguće poskupljenje energenata.

Webtribune.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published.