Ukrajina udarila – Potopili ruski desantni brod – VIDEO

Ukrajina je danas objavila da je uništila ruski desantni brod u blizini malog Zmijskog ostrva u Crnom moru, koje je postalo simbol ukrajinskog otpora.

Borbeni dron „Bairaktar ​​TB2“, razvijen u Turskoj, „pogodio je desantni brod 11770 Serna i dva raketna sistema zemlja-vazduh tipa Tor“, objavila je ukrajinska Ratna mornarica na Fejsbuku, ne navodeći datum.

Moskva nije potvrdila informaciju na svojoj strani.

Na snimcima koje je objavila ukrajinska vojska, može se vidjeti brod usidren u blizini keja pogođen eksplozijom, a zatim kako ga pustoši plamen dok se širi veliki oblak dima.

Dugačka 26 metara, „Serna“ pripada klasi brzih ruskih desantnih brodova deplasmana 45 tona. Naoružana je mitraljezima kalibra 7,62 mm i lanserima raketa „Igla“. Namijenjen je za desant borbenih vozila, kao i jurišnih jedinica.

Ukrajinska vojska je početkom maja tvrdila da je bombardovala dva ruska patrolna čamca klase „Raptor“ kod Zmijskog ostrva, takođe pogođena borbenim bespilotnim letjelicama „Bairaktar ​​TB2“.

Sredinom aprila, vodeći ruski brod „Moskva“ potonuo je u Crno more pošto je, po Kijevu i Vašingtonu, pogođen ukrajinskim projektilima. Moskva je tvrdila da je potonuće bilo posljedica eksploziji na tom brodu.

Zmijsko ostrvo, prvobitno simbol otpora Ukrajine, sada je pod ruskom kontrolom, a zarobljeni ukrajinski vojnici su pušteni u razmenu zarobljenika sa Moskvom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *