LAVROV: Da vam bude jasno, što se tiče Srbije …

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio da je bez presedana odluka da se njegovom avionu zabrani prelet zbog čega je otkazao posetu Srbiji.

Lavrov je na vanrednoj konferenciji za novinare sazvanoj umesto da otputuje u Beograd rekao da je reč o politici dvostrukih aršina. „Oni će reći da im je to rekla EU i NATO, a NATO i EU će reći da te zemlje same odlučuje“, rekao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, razgovori u Srbiji trebalo je da budu šireg spektra, a trebalo je da se govori i o tzv. Kosovu i BiH.

„NATO i EU žele da pretvore Balkan u svoj Balkan, pod nazivom Zatvoreni Balkan, sada nam je teško da izvedemo drugačiji zaključak“, rekao je on.

Zatim je rekao i da je u Beogradu trebalo da bude održan niz ceremonija i sastanaka, a jedan od njih je i da se upiše u knjigu žalosti Oslobodiocima Beograda, a da je nameravao da poruku koju preda posveti svim građanima Srbije.

Rekao je da su se razlozi odlaganja posete Beogradu analizirali po medijima i u Srbiji i u regionu, to jest Hrvatskoj, a jedan je da je „Lavrov persona non grata i da je Lavrov trebalo da pretekne Šolca koji takođe dolazi u Beograd. To ostavljam na savest tih analitičara jer je to ponižavajuće“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *