NEPRISTOJNI ULTIMATUMI: Nemačka podržava put Srbije u EU a za uzvrat, rastanak od Kosova, Republike Srpske i Rusije

Nemačka podržava evropski put Srbije i to je dobra poruka koju će u Beograd u petak doneti kancelar Olaf Šolc, pišu mediji.

Ipak, tu su i tri loše – očekuje se da će visoki gost pojačati pritisak da se što pre sklopi pravno obavezujući sporazum sa tzv. Kosovom, da se naša država priključi sankcijama koje je EU uvela protiv Rusije i da se RS okane „secesionističkih ideja“, pišu Novosti.

Hvala kancelaru Šolcu, jer je bio korektan toliko da su iz njegovog kabineta rekli da čak i da je Lavrov došao u Beograd, došao bi i on, jer uvek vidi rešenje u razgovorima i u direktnom angažmanu“, naveo je Vučić.

Analitičar Dragomir Anđelković kaže, za Novosti, da „nemamo previše prostora da se nadamo, ali da u politici ne treba ni da se pribojavamo“.

„On će doći sa porukom da Srbija i Kosovo treba da se dogovore po modelu dve Nemačke, znači kao dve nezavisne države. Govoriće i sprovođenju reformi u Bosni i Hercegovini, što je eufemizam za centralizaciju. Takođe, i da moramo da uskladimo politiku prema Rusiji sa Evropskom unijom“, objasnio je Anđelković i dodao da su to iste poruke koje su već rečene kada se Vučić sastao sa Šolcom u Berlinu.

Prema njegovim rečima, pozicije Nemačke se ne menjaju i Šolc mora da se drži „širih razmera sistema“, jer on nije poput Vladimira Putina ili Donalda Trampa: „Na nama je da budemo ljubazni i da odgovorimo zašto ne možemo da pristanemo i da idemo dalje.

Karte Nemačke su otvorene odavno, a Šolc je samo nastavio politiku koju je sprovodila i kancelarka Angela Merkel. U poslednje vreme je često govorio o Berlinskom procesu koji jača saradnju u regionu Zapadnog Balkana.

Suzana Grubješić, iz Centra za spoljnu politiku, rekla je za Novosi da je dolazak Šolca izuzetno važan, kako zbog razvijenih bilateralnih odnosa i pozicije Nemačke kao najvažnijeg spoljnotrgovinskog partnera Srbije i pojedinačno najvećeg investitora, tako i zbog regionalne saradnje i unapređenja odnosa na Zapadnom Balkanu i evropske perspektive.

„Naravno, rat u Ukrajini, njegove posledice i pozicioniranje Srbije je sigurno među najvažnijim temama na svakom sastanku, pa će nesumnjivo biti i na ovom. Bez sumnje je i nastavak dijaloga Beograda i Prištine i dalje visoko na listi prioriteta, imajući u vidu i pojačani angažman nove nemačke vlade i nedavni sastanak u Berlinu sa predsednikom Vučićem i Aljbinom Kurtijem.

Nakon Beograda, Šolc odlazi u Prištinu i očekujem da ponovi stav da se sva otvorena pitanja moraju rešiti kroz dijalog i uz ispunjavanje ranije preuzetih obaveza. Za Beograd je neupitno da se ne slaže sa zahtevom za priznanje Kosova, već da se kroz dijalog dođe do kompromisnog i održivog rešenja nakon kojeg bi mogla da usledi i normalizacija odnosa“, istakla je ona.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *