Jedan moćan sastojak ubija ćelije raka i sprečava njihov razvoj – EVO U KOJOJ HRANI SE NALAZI

Luteolin je flavonoid koji se nalazi u mnogom bilju i povrću koji su deo ljudske ishrane, uključujući kamilicu, celer, zelenu papriku i majčinu dušicu.

Budući da je flavonoid široko proučavan, u nekoliko studija govorilo se o biološkim aktivnostima luteolina.

Pored toga što ima protivupalno i antioksidativno dejstvo, luteolin je možda najpoznatiji po svojim aktivnostima protiv raka.

Prema nalazima nedavno objavljene studiji, luteolin je u stanju da spreči razvoj tumora uglavnom inaktiviranjem hemijskih signala i puteva ekspresije gena koji su neophodni za ćelije raka.

Kada je u pitanju prevencija raka, ishrana na bazi biljaka je ishrana koju preporučuju zdravstveni stručnjaci. To ne znači da meso treba izbegavati u potpunosti već samo da osoba jede više minimalno prerađene biljne hrane, poput voća, povrća i integralnih žitarica.

Prema studijama, hranjive materije koje se nalaze u biljnoj hrani mogu značajno da smanje rizik od nekoliko vrsta raka.

U ove hranljive sastojke spadaju vitamini, minerali, različita biljna hranjiva vlakna.

Istraživanje je takođe otkrilo da konzumiranje najmanje 180 grama hrane od celog zrna dnevno smanjuje rizik od kolorektalnog karcinoma (CRC) za 21 procenat. CRC je treći najčešći rak dijagnostikovan u Sjedinjenim Državama.

Evo nekih namirnica protiv raka koje preporučuju stručnjaci:

Mahunarke

Mahunarke se odnose na plodove ili semenke biljaka iz porodice graška poput pasulja, graška, sočiva. Ove mahunarke sadrže dosta jedinjenja koja pomažu u borbi protiv raka, kao što su antioksidanti, lignani, saponini, otporni skrob, biljni steroli i flavonoidi.

Integralne žitarice

Celovite žitarice poput ječma, smeđeg pirinča, proso, kvinoje i ovsene kaše bogate su dijetalnim vlaknima koja pomažu u očuvanju zdravlja srca i probavnog sistema.

Takođe sadrže rezistentni skrob, polifenole i inhibitore proteaze za koje se tvrdi da imaju snažna antikancerogena svojstva.

Pored ovih zdravih žitarica, stručnjaci takođe preporučuju laneno seme, superhranu bogatu vlaknima i proteinima, koja sadrži hranljive materije protiv raka, poput alfa-linolenske kiseline (ALA), lignana i gama-tokoferola (vitamin E).

Međutim, oni upozoravaju da jedenje rafinisanih žitarica neće pružiti istu zaštitu kao i cela zrna. To je zato što rafinisana zrna gube većinu svog hranjivog sadržaja tokom prerade, što ih čini neefikasnim za sprečavanje bolesti.

Webtribune.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *