OSMOSATNA DIJETA: Jedite sve, a mršavite i do četiri kilograma tjedno!

U ovoj dijeti nema zabranjene hrane, ali zabranjeno je prejedanje.

Autori knjige “Osmosatna dijeta” David Zinczenko i Peter Moore donose plan mršavljenja u kojem jedete što želite, a s8kidate kilograme. Knjiga se pojavila nedavno – prije svega nekoliko mjeseci, a David Zinczenko obećava čitateljima da mogu izgubiti gomilu kilograma pridržavaju li se uputa.

Pravilo je da jedete samo u razmaku od devet ujutro do pet navečer ili od 11 ujutro do sedam navečer jer će tijelo tako lakše razgraditi svu hranu. Ovakav koncept nije nov i do sada je postojalo više dijeta koje su zagovarale smjenjivanje posta i normalne ishrane s tim da su imale ograničeni vremenski okvir (nedjelju – dvije dana). Znači, postoje ciklusi od osam sati kada se jede doslovno sve, a zatim ciklusi od 16 sati kada se ništa ne jede. I tako svaki dan. Tijekom 16 sati ljudsko tijelo treba biti usmjereno na oporavak i odmor, a ne na probavljanje hrane.

Većina zagovornika dijeta naglašava da je savršeno vrijeme od 9 do 17 sati, iako u praksi i vrijeme od 8 do 16 ili 10 do 18 nije neuobičajen. Koji god raspon da izaberete, bitno je da u okviru njega pojedete sve planirane dnevne kalorije. U ovoj dijeti nema zabranjene hrane, ali zabranjeno je prejedanje. Jedite onoliko koliko vam odgovara, no ne pretjerujte s količinama. Slatki i alkoholni napitci mogu se također konzumirati, ali umjereno.

Ako zbog silnih obveza zaboravite na doručak, postoji rješenje: popijte čaj ili kavu i kada vam se ukaže slobodno vrijeme, krenite s vašim osmosatnim ciklusom hranjenja. Za razliku od drugih dijeta, kod ove su grickalice dopuštene i mogu se jesti često u okviru osmosatnog vremena. Zdrava logika i ovdje govori da i ovdje treba biti pažljivi birati zdravije grickalice (npr. orašaste plodove umjesto čipsa).

Neke generalne preporuke vrijede kao u svakim dijetama – uvijek je bolje konzumirati što prirodnije namirnice, a smanjiti industrijski proizvedene. Autori dijete također preporučuju osam minuta vježbanja svakoga dana.

Izvor: dnevno

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *